Sardinië

09 FEBRUARI – 16 FEBRUARI 2024


We beginnen dit jaar met een reis weer naar Sardinië. Dit keer hadden we gelukkig beter weer dan de vorige keer. Twee dagen wat regen en erna mooi weer met in de middag als de zon schijnt was het zo 22 graden!
Ook in Sardinië is het carnaval, alleen vieren ze dit hier met paardenraces en traditionele outfits. Op zaterdag zijn we net zoals vorig jaar naar de paardenrace gegaan in Benetutti. Hier racen ze met de paarden en ondertussen moeten ze porseleinen potten kapot maken.

Op zondag hebben we de maskeroptocht gekeken in Mamoiada. Het dorp Mamoiada staat tijdens carnaval bekend om de maskers van de Mamuthones en Issohadores. Tegenwoordig is het een symbool geworden voor het hele eiland. 
Mamuthones hebben hun gezichten bedekt met een zwart masker met ruwe gelaatstrekken, gekleed in donkere bont en uitgerust met koebellen die aan hun rug hangen en dit weegt ongeveer 25 kg. Deze hoor je op een ritme voorbij komen!
Issohadores hebben een wit masker en een hoofddeksel ‘sa berritta’ dragen. Ze zijn gekleed in een rood lijfje, met een witte broek ‘cartzas o cartzones’ en een kleine vrouwelijke sjaal ‘s’issalletu’. De Issohadores zijn degenen die de Mamuthones begeleiding. Als teken van een goed voorteken voor een goede gezondheid en vruchtbaarheid, vangen ze de jonge vrouwen met veters. In het verleden veroverden ze landeigenaren om hen een goed jaar te wensen, en de landeigenaren, in ruil voor de ontvangen eer, brachten de hele groep naar hun huizen en boden hen wijn en snoep aan.
Ook zagen we nog de maskers van Survakari uit Bulgarije en de maskers van Kurent uit Slovenië.

Op maandag zijn we in de middag naar de Sa Carrela ‘e Nanti gegaan. Dit is een paardenrace in Santu Lussurgiu. Via een onverharde weg van 350 meter midden door het dorp heen is de race. In groepen van twee racen ze met de arm op de anderen arm om zo eenheid te symboliseren. Op maandag, genaamd ‘Su Lunisi de sa Pudda’ (de maandag van de kip), moeten de galopperende ruiters de pop van een kip met een stok op de grond slaan. 

Dit keer zijn we samen met een gids Mauri een Via Ferrata gaan beklimmen, namelijk de Via Ferrata Della Torri in Iglesias. Als eerste moesten we klimmen naar de top van de berg. Op de terug weg konden we drie keer abseilen met de hoogste van ongeveer 30 meter!
Tot slot hebben we genoten van de zon, ijs, pizza en vrienden en familie bezocht.