Lapland

28 JANUARI – 4 FEBRUARI 2023


ZATERDAG 28 JANUARI 
Eindelijk konden we naar Lapland gaan na twee jaar lang niet welkom te zijn geweest! Om 11:25 uur hadden we onze vlucht van Düsseldorf naar Kittila. Na wat vertraging kwamen we rond 16:00 uur aan en een uurtje later waren we in ons huisje in Levi bij Holiday in Lapland. Alles uitruimen en erna hebben we gegeten bij een pizzeria en zijn we langs de supermarkt geweest.

In de avond ben ik nog naar het Immeljärva meer geweest om te kijken of ik het noorderlicht kon zien. Het meer is nu helemaal bevroren en je kunt er gewoon overheen lopen. Er waren nog een aantal mensen daar aan het kijken en ik had al meteen geluk! Het noorderlicht was lichtjes te zien. Hopelijk is het de komende tijd duidelijker te zien.

ZONDAG 29 JANUARI 
Bij ons huisje liggen slees, dus in de ochtend zijn we naar Levi Kid’s Land gelopen om te sleeën. Erna zijn we via het stadje terug gelopen en hebben we nog souvenirs gekocht.
In de middag zijn we naar het Immeljärva meer gelopen, alleen nu een stuk verder tot aan het volgende bos. Wat zag dit er prachtig uit.. dennenbomen met dikke lagen sneeuw erop. Alsof je in een andere wereld zit! Aangezien het eten hier vrij prijzig is heb ik in het huisje gekookt en zijn we erna lekker in de sauna geweest die in ons huisje zit. In de late avond hebben we deze keer samen een rondje gelopen op zoek naar het noorderlicht.

MAANDAG 30 JANUARI 
Deze ochtend hadden we onze eerste activiteit geboekt, namelijk een tour met de sneeuwscooter. We werden om 09:30 uur opgehaald door de gids en vervolgens naar de locatie gereden. Hier kregen we warme overalls aan en de helmen. Na een korte uitleg konden we vertrekken. We reden hoofdzakelijk door de afgelegen bossen en het zag er prachtig uit! De heenweg heeft Pietro gereden en na ongeveer 20 minuten kwamen we aan bij de tussenstop. Hier liepen we naar een bevroren meer en werd er een gat in het ijs geboord om te kunnen vissen. Ondanks dat ik de vis voelde aan de lijn duwen toch niks gevangen!

Erna hebben we in een houten hutje een vuurtje gemaakt en gegrilde worsten gegeten. Erna was het weer tijd om terug te keren. Van de terugweg heb ik zelf een stukje gereden met de sneeuwscooter. Het is vrij lastig en erg hobbelig op sommige stukken.

DINSDAG 31 JANUARI 
Vandaag hebben we een wandeling gemaakt naar de Lean-to Shelter midden in het bos bij het meer van Immeljärvi. Dit is een openbare barbecue plaats waar je binnen en buiten kunt bbqen en er gratis hout is. Worsten, brood en tomaten hadden we meegenomen en met een mooi uitzicht hebben we hier gegeten.

WOENSDAG 1 FEBRUARI 
Dit keer hadden we een husky en rendiertour. We werden in de ochtend opgehaald en vertrokken we naar een plek in het bos. Hier bezochten we eerst de husky’s die niet wachten konden om te rennen voor de sledetocht. Een stukje verder stonden de rendieren en ook met hun hebben we een sledetocht gemaakt. Na afloop mocht Enzo ook nog wat rondjes rijden op een sneeuwscooter speciaal voor kinderen.

DONDERDAG 2 FEBRUARI 
In de ochtend hebben we een wandeling gemaakt. We hebben de skilift gepakt van Zero Point naar de eerste stop. Hier is al duidelijk te merken dat je hoger zit, het is kouder en veel meer sneeuw op de bomen. Prachtig om te zien! We hebben boven rondgekeken en erna zijn we via ongeveer 700 trappen omlaag gelopen.

Elke avond zijn we buiten gaan wandelen om te kijken of we het noorderlicht zien. Deze avond ben ik naar de bbqplaats gelopen bij het meer Immeljärva. Het was deze keer echt goed koud met -15 graden, dus een kampvuur binnen en buiten was erg fijn om tussendoor op te warmen. En rond half 11 was het noorderlicht zichtbaar! 

VRIJDAG 3 FEBRUARI 
Vandaag hadden we weer een leuke activiteit wat we nog nooit gedaan hebben, ijskarten. Met een gratis bus dat vertrek in het centrum van Levi werden we gebracht naar de kartbaan. Het was ook vandaag weer erg koud met -19, maar goed aankleden en het is te doen. We kregen van de kartbaan nog een dikke overall wat we over onze eigen kleding konden doen. Erna mochten we na een uitleg twee keer 15 minuten rijden en zelfs Enzo kon mee rijden. Het was erg leuk om te doen!

Ik heb al twee keer eerder het noorderlicht mogen zien, maar vanavond was die wel het best en langst zichtbaar. Deze keer zelfs al bij ons huisje, erg mooi!

ZATERDAG 4 FEBRUARI 
Om 16:45 hadden we alweer onze vlucht terug naar huis. Het was een prachtige reis om eens mee te hebben gemaakt in je leven!